Halva klassen har redan fått jobb innan kursen är slut. Men att få lön är inte det viktigaste för Sanja, Shila och Roberto som studerar till personlig assistent.
– Hej Eva. God morgon, mår du bra idag?
Shila Wakili låtsas väcka Eva, en vårddocka i naturlig storlek som klassen använder för praktiska övningar. Det är tisdag morgon när hon och två andra deltagare på kursen Personlig assistent tränar på att bädda en säng medan personen ligger kvar. De rullar vant Eva åt sidorna medan de breder ut det nya lakanet under henne. Lite svårare är det att komma ihåg vad allt i sängen heter.
– Vad heter det här som du stoppar in kudden i? frågar läraren Linda Brandes som är sjuksköterska.
Det blir en del gissningar innan deltagarna kommer ihåg ordet örngott.
Vårdsvenska är en viktig del av den ett år långa utbildningen, som vänder sig till personer med andra modersmål än svenska. Men också att få en större förståelse för hur det är att leva med funktionsnedsättning, vilket är minst lika viktigt för att bli en bra personlig assistent. När sängen är bäddad sätter sig Shila Wakili i rullstolen. Det är en övning både för henne och för kursdeltagaren Roberto Caceres som ska träna på att köra.
– Bara den här upplevelsen att sitta i rullstolen själv och känna hur det känns. Det ger en ödmjukhet inför att det här kan hända mig. Att bli beroende av andra i ett samhälle där mycket handlar om att klara sig själv, säger Linda Brandes.
Klassen kom nyligen tillbaka från tre veckors praktik och förutom praktisk erfarenhet har flera av dem fått jobb sedan dess. Personlig assistent är ett yrke där det saknas arbetskraft, vilket var en viktig anledning till att Hyllie Park folkhögskola startade kursen för snart två år sedan. Tio av de 21 deltagarna har blivit anställda redan innan de är klara med utbildningen.
Sanja Kotromanovic blev erbjuden arbete hos brukaren som hon gjorde praktik med efter två veckor.
– Jag är superlycklig. Det var mitt mål från början, säger hon.
Shila Wakili fick ett extrajobb som personlig assistent sommaren innan hon började på kursen. Nu har hon blivit lovad fast anställning när hon slutar utbildningen. Men även om en snabb väg till jobb var det som lockade alla tre att söka utbildningen har viljan att stötta människor som kämpar blivit en viktigare drivkraft, berättar Sanja Kotromanovic. Roberto Caceres tycker att kursen har fördjupat hans intresse för att ta hand om andra.
– Det har öppnat en ny värld att byta perspektiv med brukaren. Jag tror kursen hjälper oss att bli bättre människor.
Shila Wakili provar att uppleva världen från en rullstol, medan Sanja Kotromanovic kör.
Båda har fått jobb som personlig assistent redan innan de är klara med kursen. Foto: Joe Lammermann
Text: Eva-Pia Wenger
Foto: Joe Lammermann
Vill du läsa mer om vår kurs Personliga Assistent eller anmäla dig. Klicka här.