Ger dig möjlighet att studera vidare

Allmän kurs – Gymnasienivå

Vill du få behörighet till högre studier – universitet, högskola eller yrkeshögskola – och samtidigt få utvecklas som människa? Här läser du tematiskt, i mindre grupper, med stöd av en mentor, i en lugn, parkliknande miljö.

ACF Type: date_picker

Sista anmälningsdag 15 maj, 2023

ACF Type: text

Utbildningsplats Malmö

ACF Type: text

Hösttermin 14 augusti - 20 december 2023

ACF Type: text

Vårtermin 8 januari - 11 juni 2024

ACF Type: text

Lovdagar vecka 44, 8, 13

Kontaktpersoner

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => personal ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 5 [meta_query] => Array ( [0] => Array ( [key] => kursledare [value] => 423 [compare] => LIKE ) ) [tax_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__not_in] => Array ( [0] => 423 ) [orderby] => date [order] => ASC )

ACF Type: text

Eva-Lotta Larsson

ACF Type: text

Utbildningsadministratör, Studie- och yrkesvägledare

ACF Type: dmachphone

ACF Type: text

Mats Tängermark

ACF Type: text

Biträdande rektor, Verksamhetsledare Allmän kurs

0.12368011474609 seconds

ACF Type: wysiwyg

Ansökningsinformation:

Sista dagen att söka är 15 maj inför höstterminen och 15 november inför vårterminen. Du kan även söka efter sista ansökningsdag, men då gör vi bara antagningar om det fortfarande finns platser kvar på kursen.

Allmän kurs – Gymnasienivå

Läs klart gymnasiet på ett annorlunda sätt

På Allmän kurs vid Hyllie Park Folkhögskola kan du läsa för att få behörighet att studera på universitet, högskola eller yrkeshögskola. Efter minst ett års heltidsstudier hos oss får du ett intyg med studieomdöme, som du kan använda för att söka dig vidare till högre studier. På folkhögskola upplever många att studierna fungerar bättre för dem än på tidigare skolor.

Skolan ligger i södra Malmö i en lugn, parkliknande miljö. På Hyllie Park-området finns också en förskola, en grundskola, ett äldreboende och en kyrka. Vi har en restaurang där du kan fika och äta lunch, men du kan också ta med egen mat. Det går stadsbussar till skolan från centrala Malmö och från Hyllie Station som ligger i närheten.

Vem kan söka?

De flesta som kommer till oss har påbörjat men inte avslutat gymnasieskolan, men du behöver inte vara klar med grundläggande nivå. Du skickar in dina papper från gymnasiet tillsammans med ansökan, och så placerar vi in dig på lämplig nivå så att du kan läsa in de behörigheter du inte är klar med.

 

Om du vill få behörighet till eftergymnasiala studier får du alltså räkna med att läsa på Allmän Kurs mellan ett och fem år, beroende på hur mycket du har läst innan du kommer till oss.

Hur arbetar vi?

Allmän kurs har ungefär 160 kursdeltagare. Som kursdeltagare hör du till ett Spår – Grund, Spår 1, Spår 2, Spår 3 eller Bas. Varje spår har ca 35 kursdeltagare, och undervisas av 3-4 lärare. Normalt sett läser du två terminer i ett spår och flyttar sedan vidare till nästa. Har du redan läst minst ett år på gymnasienivå kan du börja i Spår 2 eller Spår 3.

Undervisningen börjar kl 8.30 och slutar senast kl 15.10, måndag till fredag. Under dagen har du en timme långa lektioner. De flesta lektionerna i veckan, 11 st, har du tillsammans med de andra i ditt spår.

I spåret läser du in de behörigheter du behöver i svenska, samhällskunskap, historia, religionskunskap och naturkunskap. Normalt har du inte lektioner i de enskilda ämnena, utan ni arbetar med teman som ”Hållbart lärande”, ”Vad är sant?” eller ”Din fantastiska hjärna”. Ett tema pågår i ca 4 veckor, och sedan börjar nästa. I slutet av läsåret har du läst klart de ämnesbehörigheter som ingår i ditt spår.

Utöver lektionerna med ditt spår har du 7 lektioner i veckan i matematik, engelska och studieverkstad. Då läser du inte tillsammans med ditt spår, utan på din egen nivå i matematik och engelska. Du har också två lektioner i veckan då du får välja två lokala kurser, till exempel spanska, gitarr eller zumba.

Du kan läsa den här kursen om du har börjat läsa på gymnasienivå men inte är helt klar. Du kan också komma hit om du har läst klart sfi men inte är klar med svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Då behöver du ha kommit så långt att vi kan se att du normalt kan bli klar med den kursen inom två år. Grundläggande nivå hos oss är till för dig som vill läsa vidare på gymnasienivå för att få behörighet till studier på universitet, högskola eller yrkeshögskola.

Om du vill få behörighet till eftergymnasiala studier får du räkna med att läsa på Allmän Kurs mellan ett och fem år, beroende på hur mycket du har läst innan du kommer till oss. Är du inte klar på grundläggande nivå läser du upp till 2 år där. På gymnasienivå läser du mellan 1 och 3 år. Allt beror på hur mycket du har läst innan du börjar hos oss. För att få ett studieintyg med omdöme, som gör att du kan gå vidare till högre studier, behöver du alltid studera minst ett år på heltid. 

En av lärarna i spåret blir också din mentor, och du ingår i en mentorsgrupp om ca 12 kursdeltagare ifrån samma spår. Du har regelbunden kontakt med din mentor och mentorsgruppen. I samtalen med din mentor kan du ta upp allt som rör din studiesituation. Skolan har även ett resursteam som består av specialpedagogiskt ansvarig, kurator och studie- och yrkesvägledare. Genom resursteamet och de andra lärarna kan du få hjälp och stöd utifrån just ditt sätt att fungera i studierna. Du som behöver särskilt pedagogiskt stöd behöver inte ha intyg eller utredning med dig (men om du har det är det förstås bra), utan du får själv beskriva dina behov, och så hjälper vi dig utifrån det.

När du studerar på Allmän kurs kan du få studiestöd. Studerar du på en grundskole- eller gymnasieutbildning, får du studiehjälp till och med vårterminen du fyller 20 år. Sedan kan du söka studiemedel. Har du tillgång till e-legitimation kan du söka direkt på www.csn.se

Här finner ni läsårets informationshäfte.

Personal

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => personal ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 99 [meta_query] => Array ( [0] => Array ( [key] => undervisar_i_kurs [value] => 423 [compare] => LIKE ) ) [tax_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__not_in] => Array ( [0] => 423 ) [orderby] => date [order] => ASC )

ACF Type: text

Daniel Svensson

ACF Type: text

Lärare

ACF Type: text

Marcus Henning

ACF Type: text

Lärare

ACF Type: text

Mehrnaz Rostampour

ACF Type: text

Lärare

ACF Type: text

Eva-Lotta Larsson

ACF Type: text

Utbildningsadministratör, Studie- och yrkesvägledare

ACF Type: dmachphone

ACF Type: text

Anna Lloyd

ACF Type: text

Lärare

ACF Type: email

ACF Type: text

Fredrik Tufvesson

ACF Type: text

Lärare

ACF Type: text

Helena Ivarsson

ACF Type: text

Kurator

ACF Type: text

Anders Angel

ACF Type: text

Lärare, specialpedagogiskt ansvarig

ACF Type: email

ACF Type: text

José Soto

ACF Type: text

Lärare

ACF Type: email

ACF Type: text

Carita Nilsson

ACF Type: text

Lärare

ACF Type: text

Janet Elia Hernandez

ACF Type: text

Biblioteksassistent

ACF Type: text

Ismael Alshaher

ACF Type: text

Lärare

ACF Type: text

Maria Mörnerud

ACF Type: text

Lärare

ACF Type: text

Susanna Benatti

ACF Type: text

Lärare

1.0019800662994 seconds