Eva Lotta Larsson

sofia.rizell@hylliepark.se

Kinakurs – övrig info

Ansökan och antagning

Minimiålder är 19 år (med ev. dispens från 18 år) och uppåt.
Inga förkunskaper krävs. Kursen ges på gymnasial nivå.
För ansökan klicka in på den röda knappen. Frågor kontakta evalotta.larsson@hylliepark.se.

Ett urval görs bland ansökningarna vi tagit emot och därefter bokar vi tid för en online-intervju tidigt i juni. I samband med intervjun ges praktisk information om kursen. Antagningsbesked får du senast den 7 juni 2019 via e-post, där vi efter några dagar vill ha en bekräftelse av dig om du är intresserad av platsen eller ej. Antar du platsen betalar du in en anmälningsavgift, senast den 14 juni 2019 på 5.000 SEK. Den utgör en delbetalning av flygresan till Kina: PlusGiro 59 77 97-0. Skriv Kinakursen och ditt namn på inbetalningen

För dig som ansökt och som är intresserad, finns det en möjlighet att träffa deltagarna och ställa frågor när de just kommit hem från ett läsår i Kina. Kom då till Hyllie Park Folkhögskola i Malmö på förmiddagen lördagen den 1 juni 2019 då de gör en redovisning.

Kursstart

Kursstarten sker måndagen den 19 augusti 2019 på Hyllie Park Folkhögskola i Malmö och efter ett par dagars kursstart reser hela kursen tillsammans till Beijing. Där startar den första studieresan innan man flyger vidare till Kunming.

Kurstid

• Höstterminen: 19 augusti – 31 december 2019
  • Vårterminen: 8 januari – 29 maj 2020
  • Studieuppehåll (nationaldag och kinesiska nyåret)
  • Heltidsstudier

Studiemedel

När du studerar på Kinakursen kan du söka studiemedel. Har du tillgång till e-legitimation kan du söka studiemedel direkt på CSN.se. När du som svensk medborgare ansöker till kursen anger du om du också vill ansöka om studiemedel. När du ansöker ska du veta att den här kursen är en svensk kurs och att namnet är ”Kinakurs”. (OBS! Du söker alltså inte för studier utomlands, ”utlandsstudier”, eftersom det är en svensk kurs som är förlagd till ett annat land).

Kostnader

Den kinesiska valutan är RMB/CNY/Yuan. Det är enkelt att ta ut kontanter ur ATMs med Visa eller Master Card. Kontanter används överallt och sällan är det möjligt att betala med kreditkort. I mars 2019 var kursen 100 SEK = 66, 64 CNY

Terminsavgift
Terminsavgiften är 2500 CNY/termin. Det inkluderar tre studieresor och utbildningsmaterial. Studenterna betalar själva för läroböcker, vilket är billigt i Kina. Du betalar på plats i Kunming.

Flygbiljett
Tur och returbiljett från Köpenhamn till Kunming kostar ca 10 - 12 000 SEK. Vanligtvis hjälper folkhögskolan till att boka ToR-biljetten från Köpenhamn till Beijing. Kursledaren i Kunming kommer bokar biljetten från Beijing till Kunming. Därför kommer dessa biljetter att betalas separat.

Boende
Studenterna delar en möblerad lägenhet centralt i Kunming. Hyran är Ca 1500 CNY/månad x 10 månader. I det ingår vatten, gas, el och internet. (Dricksvatten ingår inte)

Mat
Mat är väldigt billigt i Kina. En uppskattning är att du klarar dig på 1500 - 2000 CNY/månad. På TCG Nordica Arts Center går det att köpa kaffe, te och bakverk.

Transport
Det är enkelt och billigt att resa med buss eller tunnelbana i Kunming. En resa kostar vanligen 2 - 6 CNY. Men bäst är kanske att cykla. En enklare, ny cykel går att köpa för ca 600 CNY.

Visa och uppehållstillstånd
För förra läsåret var visumkostnaden i Sverige 1300 SEK. Under september-oktober omvandlar man sedan via University of Nationalities i Kunming, där du som student blir inskriven. Då ändras visumet till ”uppehållstillstånd” med obegränsat antal in- och utresor i landet, vilket kostar ca 3000 CNY. Avgiften betalas till Yunnan vilket inkluderar hälsoundersökning, uppehållstillstånd, administrativ kostnad och försäkring, som universitetet kräver. Nya, mindre oförutsedda avgifter som är obligatoriska, kan uppstå i Kina på kort varsel. Mer information kommer att ges under intervjuerna i juni eller via Skype.

Vaccination
Kontakta din lokala vaccinationsklinik.

Försäkring
Försäkring köps via din egen eller familjens hemförsäkring eller via Europeiska (ERV) och kostar ca 28SEK/dag och betalas direkt eller under året i Kina. Mer information kommer att ges.

Ytterligare frågor kontakta:

Eva Lotta Larsson
Studie- och yrkesvägledare
evalotta.larsson@hylliepark.se

Sofia Rizell
sofia.rizell@hylliepark.se

Förverkliga en dröm... Studera i Kina under ett läsår. Kolla vår Facebooksida KINAKURS samt Instagram Mitt(i)Kina så får du mer känsla för ett spännande år i Kina och Asien!

Mer info om Kinakurs

För mer information ladda ner den utskrifts vänliga pdf:en. Finns både på svenska och engelska.

TCG Nordica Arts Center flyttar till nya lokaler

Under våren 2019 pågår flyttning av TCG Nordica Arts Center till nya lokaler i södra Kunming.

Stipendium & Artist in Residence till Kina

Information om stipendium till TCG Nordica Arts Center i Kina. För mer information se pdf genom att klicka här.