Eva Lotta Larsson

sofia.rizell@hylliepark.se

Kinakurs – övrig info

Ansökan och antagning

Minimiålder är 19 år (med ev. dispens från 18 år) och uppåt. Det är en fördel om du har studievana frå gymnasiet, har förmåga att självständigt driva dina studier framåt och har en avslutad gymnasieutbildning i bagaget.

Kursen ges på gymnasial nivå.

För ansökan klicka in på den röda knappen. Frågor kontakta evalotta.larsson@hylliepark.se.

Vi har löpande antagning fram till 29 maj. När vi mottagit din anmälan kontaktar vi dig och bestämmer tid för Skype-intervju. Kursledaren finns i Kina men med Skype går det att mötas även om avståndet är stort. Under intervjun får vi tillfälle att ställa frågor om dig som person och du ges förstås också tillfälle att ställa frågor kring kursen och dess innehåll. Efter intervjun får du besked om du blivit antagen via e-post. Du bekräftar då din plats genom att betala in en icke återbetalningsbar anmälningsavgift på 2000 SEK till PlusGiro 59 77 97-0. Skriv ”Kinakursen” och ditt namn på inbetalningen.

Fredagen den 29:e maj 2020 har vi informationsdag inför läsåret 2020-2021. Då kommer årets Kinakursdeltagare hem från Kina och till Hyllie Park Folkhögskola i Malmö. De kommer att hålla en presentation om sitt år i Kina under förmiddagen på folkhögskolan, bla för dig som sökande till kursen. Du är välkommen att vara med och kommer efter presentationen att få mer information om kursen, träffa oss ledare och andra sökande och ha möjlighet att ställa fler frågor. Det blir också en möjlighet för oss att hålla ytterligare intervjuer om behov finns.

Senast den 15 juni betalar du sedan in ytterligare 3000 kr som tillsammans med de föregående 2000 kr blir en förskottsbetalning för flygbiljetten som vi då bokar.

Kursstart

Kursstarten sker måndagen den 17 augusti 2020 på Hyllie Park Folkhögskola i Malmö och efter ett par dagars kursintroduktion i Malmö reser hela kursgruppen tillsammans till Beijing. Där startar vi med några studiedagar innan vi flyger vidare till Kunming.

Kurstid

• Höstterminen: 17 augusti – 31 december 2020
  • Vårterminen: 4 januari – 28 maj 2021
  • Studieuppehåll (nationaldag och kinesiska nyåret)
  • Heltidsstudier

Studiemedel

När du studerar på Kinakursen kan du söka studiemedel. Är du under 20 år kan du också ansöka om inackorderingstillägg. Har du tillgång till e-legitimation kan du söka studiemedel direkt på CSN.se. När du som svensk medborgare ansöker till kursen anger du om du också vill ansöka om studiemedel. När du ansöker ska du veta att den här kursen är en svensk kurs och att namnet är ”Kinakurs”. (OBS! Du söker alltså inte för studier utomlands, ”utlandsstudier”, eftersom det är en svensk kurs som är förlagd till ett annat land).

Kostnader

Den kinesiska valutan är RMB/CNY/Yuan. Det är enkelt att ta ut kontanter ur ATMs med Visa eller Master Card. Kontanter används överallt och sällan är det möjligt att betala med kreditkort. I november 2019 var kursen 100 SEK = 72 CNY

Terminsavgift
Terminsavgiften är 2500 CNY/termin. Det täcker studieresor och utbildningsmaterial. Studenterna betalar själva för läroböcker, vilket är billigt i Kina. Du betalar på plats i Kunming.

Flygbiljett
Tur och returbiljett från Köpenhamn till Kunming kostar ca 10 - 12 000 SEK. Vanligtvis hjälper folkhögskolan till att boka ToR-biljetten från Köpenhamn till Beijing. Kursledaren i Kunming kommer sedan boka biljetten från Beijing till Kunming. Därför kommer dessa biljetter att betalas separat.

Boende
Studenterna delar en möblerad lägenhet centralt i Kunming. Hyran är Ca 1500 CNY/månad x 10 månader. I det ingår vatten, gas, el och internet. (Dricksvatten ingår inte)

Mat
Mat är väldigt billigt i Kina. En uppskattning är att du klarar dig på 1500 - 2000 CNY/månad.

Transport
Det är enkelt och billigt att resa med buss eller tunnelbana i Kunming. En resa kostar vanligen 2 - 6 CNY. Men bäst är kanske att cykla. En enklare, ny cykel går att köpa för ca 600 CNY.

Visa och uppehållstillstånd
Under sommaren söker du själv studentvisum från Sverige. Förra läsåret var kostnaden för detta i Sverige 1300 SEK. Under september-oktober omvandlas sedan detta visum till ett uppehållstillstånd. Detta sker genom University of Nationalities i Kunming, där du blir inskriven som student i kinesiska. Uppehållstillstånd ger dig ett obegränsat antal in- och utresor i landet och kostar ca 3300 CNY. Avgiften betalas till University of Nationalities och inkluderar hälsoundersökning, uppehållstillstånd, administrativ kostnad och försäkring, som universitetet kräver. Nya, mindre oförutsedda avgifter som är obligatoriska, kan uppstå i Kina på kort varsel. Mer information om visumprocessen kommer att ges bl.a under infodagen i maj.

Vaccination
Kontakta din lokala vaccinationsklinik.

Försäkring
Försäkring köps via din egen eller familjens hemförsäkring eller via Europeiska (ERV) och kostar ca 28SEK/dag och betalas direkt eller under året i Kina. Mer information kommer att ges.

Ytterligare frågor kontakta:

Eva Lotta Larsson
Studie- och yrkesvägledare
evalotta.larsson@hylliepark.se

Sofia Rizell
sofia.rizell@hylliepark.se

Förverkliga en dröm... Studera i Kina under ett läsår. Kolla vår Facebooksida KINAKURS samt Instagram Mitt(i)Kina så får du mer känsla för ett spännande år i Kina och Asien!

Mer info om Kinakurs

För mer information ladda ner den utskrifts vänliga pdf:en. Finns både på svenska och engelska.

TCG Nordica International Arts Center har flyttat

Hösten 2019 flyttade TCG Nordica International Arts Center in i sina nya fina lokaler i södra Kunming, i stadsdelen Raintown.

Stipendium & Artist in Residence till Kina

Information om stipendium till TCG Nordica Culture Center i Kina. För mer information se pdf genom att klicka här.