Kinakurs

Hyllie Park folkhögskola Kinakurs har pågått sedan 2002 och som många har haft stor glädje av under åren. Kursen vänder sig till dig som är intresserad av Kina och Asien och vill uppleva livet i en annan kultur, möta nya människor och studera i en internationell miljö.

Att få möjlighet att tränga in i den asiatiska kulturen och dess tänkande men att också utvecklas som människa i mötet med andra, är en stor möjlighet under detta år.

Vi kräver inga speciella förkunskaper för att ansöka till kursen, men vi förväntar oss att du tar aktiv del i kursutbudet och att detta ska ge dig inspiration och möjligheter att utveckla många nya sidor hos dig själv. Att du blir stimulerad, kreativ och nyfiken på livet!

Kultur, Språk eller Diakoni

Vi delar in kursen i tre olika spår: Kultur, Språk eller Diakoni, där du själv väljer inriktning.

Som hel grupp genomförs studier i kinesiskt och asiatiskt tänkande och undervisningen är mestadels på engelska av svenska, kinesiska eller internationella lärare med mycket samtal och diskussioner. Där får du möjlighet till en djupare förståelse av Kina och dess omvärld, se världen utifrån ett nytt perspektiv i mötet mellan öst och väst, genom våra olika världsbilder.

Delar av kursen handlar om reflektion, att fördjupa förståelsen av sig själv och sin bakgrund i mötet med människor från en annan kultur och religion, utifrån ett västerländskt kristet perspektiv. Att föra dialog omkring tro och livsfrågor med människor från olika bakgrund ger spännande inblickar i andras liv och tänkande. Detta sker genom diskussion och besök kring olika tema som finns i kursen.

Staden Kunming

Kursen är förlagd till Kunming, huvudstaden i Yunnanprovinsen i sydvästra Kina, där kursdeltagarna delar lägenheter i centrala delar av staden.

TCG Nordica Kulturcentret

TCG Nordica är en mötesplats för alla åldrar.  Där tar Du del av ett rikt kulturliv och ger några timmar i veckan i volontärarbete, tillsammans med nya vänner,  med PR, ljud, ljus och annat praktiskt arbete till olika events, konserter och utställningar m.m.

Visionen för TCG Nordica; ”stimulating reflection on human worth as expressed in various art forms”, är grunden till kulturcentrets rika bredd av uttryck. Kulturcentret syfte är att vara en mötesplats mellan öst och väst och att stimulera reflektion omkring livsfrågor i alla de olika moment som genomförs.

Det drivs av kinesisk och internationell personal som ansvarar för galleri, scenframställning, café och turism samt olika projekt.

Volontärarbete

Du deltar i volontärarbete i olika ”action team” i samarbete med olika biståndsarbetare i Kunming eller att träna och fördjupa sig i både engelska och kinesiska tillsammans med andra, helt enligt det spår du valt; kultur, språk eller diakoni.

Studieresor

Många studiebesök genomförs under läsåret och studieresor till Beijing och olika platser i den färgstarka Yunnanprovinsen. Den är känd för sin mångfald av olika minoritetsfolk och vackra natur, vilket gör studieresorna väldigt intressanta och varierande. Yunnan är en provins i sydvästra Kina och gränsar till bland annat Vietnam, Laos, Thailand och Burma. Dessa länder har man möjlighet att uppleva och resa till under loven tillsammans med kurskompisar, om man så vill.